Anholts sandede jord og tørre klima har til alle tider været en udfordring for fødevareproduktion på øen. Det er få ting, som trives i en salt og sandet ørken. Anholts honningbier henter deres nektar hovedsagelig i ørkenens lyng, dens vilde planter og urter. Det kommer der en helt speciel og utroligt velsmagende honning ud af.
Anholts honningbier er beskyttet ved lov. Man har således ikke lov til at tage bier, brugt biavlsmateriel eller vokstavlebygning med til øen. Biavlerforeningen opfordrer desuden til forsigtighed ved import af planter. Forbuddet giver, sammen med den lange afstand til fastlandet, mulighed for at have en isoleret bestand af bier, der er mindre udsat for sygdom end bierne i det øvrige Danmark.
Efter øens første angreb af varroamider, hvor vi valgte at aflive samtlige honningbier er Anholt og indføre frivillig karantæne, er Biavlerforening i gang med at starte biavl på øen op på ny: I samarbejde med Foreningen for Brune Bier i Danmark, og med myndighedernes tilladelse, bliver der denne sommer importeret brune bier fra Læsø, der forsøgsvis skal gøres varroafri. Vi håber det lykkes, så bierne igen kan producere den helt særlige Anholt honning.
Kontakt: Malene tlf: 29902071, mallefant@hotmail.com
Billeder: Helene Hennings